Herman Finkers: Missa Sancti Georgii & Ad Vesperas Beatae Mariae Virginis

Cappella Amsterdam, Daniel Reuss, Herman Finkers, Holland Baroque, Wishful Singing

Componist Herman Finkers
Label WISHFUL SINGING
Aantal 1
Sku HF202301
EAN 5051083195034

€22,99

Incl. btw

  • In backorder
  • Voor de mooiste klassieke muziek...
  • ....ga je naar KLASSIEK.NL
  • Gratis verzending vanaf € 25,00
  • Passie voor klassieke muziek!

Beschrijving

Sint Jorismis (nieuwe versie met Cappella Amsterdam)
Herman Finkers componeerde ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 een Latijnse mis, de Missa InHo norem Sancti Georgii oftewel de Sint Joris Mis; die 15e juni nog zonder Credo.
Later schreef hij er ook een Credo bij en maakte met derden een bewerking voor koor met een groter ensemble. In de loop der jaren echter groeide zijn behoefte aan een intiemere eigen versie. Hij herschreef zijn mis in een versie voor
strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor. Omdat de huwelijksinzegening plaatsvond in de Georgius (Joris-/Sjors-)kerk in Almelo en omdat Joris de patroonheilige is van Almelo werd de mis aan Joris gewijd.

De Mariavespers (gregoriaans)
Het was al lang een wens van mij (Herman Finkers red.) een gregoriaanse Mariavespers te laten zingen door Wishful Singing. Niet alleen omdat ik geen ensemble ken dat op zo'n hoogstaande en tegelijk ontspannende manier het gregoriaanse repertoire vertolkt, maar ook omdat ik iets specifieks wilde laten horen in het psalmodiëren. En niemand beter dan Wishful Singing zou dat kunnen uitproberen. Het betreft de zogeheten mediatio.
Het reciteren van psalmen op een eenvoudige, speciale muzikale formule heet psalmodiëren. Elke psalmregel ('vers') wordt bij het gregoriaans halverwege onderbroken door een korte stilte. Die wordt in de praktijk nogal verschillend uitgevoerd. Soms geeft een dirigent aan wanneer men weer inzet, een andere keer is het de hoorbare ademhaling die maakt dat men begint aan de tweede helft van het vers, en weer ergens anders zingt men bijna zonder pauze door. En tot slot zijn er ook nog schola's waar men afgesproken heeft in stilte tot drie te tellen. In plaats van dit 'wachten tot we weer verder gaan' wilde ik laten zingen van 'stilte naar stilte'. Daarom verzocht ik de zangeressen of ze eens wilden proberen na de eerste helft van het vers geen adem te halen, maar de longen zichzelf weer, onhoorbaar, vol te laten stromen met lucht. Wanneer de longen zich gevuld weten begint dan de tweede helft; zonder dat iemand daadwerkelijk aangeeft wanneer weer gestart wordt. Dit verklaart de wat afwijkende frasering die men hoort in de psalmen van de Mariavespers. De ene keer zijn de longen immers leger dan na een wat langere teksthelft. Ze hebben dan wat meer tijd nodig zichzelf zonder adem 'te halen', te vullen. Dit bleek uitermate mediterend te werken. Niet alleen is de mediatio nu volkomen stil, maar ook zal ieder ego op moeten lossen in een gezamenlijke ademstroom. De specialiteit van het weergaloze Wishful Singing!
Als 'extraatje' heb ik verzocht het Gloria Patri et Filio, (de 'doxologie') driestemmig te zingen. Als klein muzikaal eerbetoon aan de Drievuldigheid. Als u mee wilt zingen met de vespers, en op deze manier wilt psalmodiëren: Een bijgaande QR-code verwijst u naar een partituur waarmee u eenvoudig mee kunt zingen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven over dit product.

Je beoordeling toevoegen

Fragmenten beluisteren