Olivia Vermeulen : Hello Darkness

Jan Philip Schulze, Olivia Vermeulen

Componist Diverse Componisten
Label Challenge Classics
Aantal 1
Sku 0072887CC
EAN 608917288728

€23,99

Incl. btw

  • In backorder
  • Voor de mooiste klassieke muziek...
  • ....ga je naar KLASSIEK.NL
  • Gratis verzending vanaf € 25,00
  • Passie voor klassieke muziek!

Beschrijving

"Onvergetelijk, uitzonderlijk kleurrijk, lichtend" – met name de Duitse pers komt superlatieven tekort voor de stem van Olivia Vermeulen. De Edisonwinnende mezzosopraan speelt internationaal grote operarollen, maar schept een speciaal genoegen in solorecitals met een rafelrandje. Haar cd Dirty Minds, met liederen rondom lust, macht en erotiek, werd erg goed ontvangen. Vandaag brengt Vermeulen haar nieuwe CD met het programma Hello Darkness. Een ode aan de dood. Een passend en verrassend recital rondom de dood: Hello Darkness. De lugubere kant, intense rouw, maar ook lichte en vermakelijke inzichten – alle aspecten komen aan bod. Met pianist Jan Philip Schulze beweegt Vermeulen zich van de barok tot de 21ste eeuw. Van Cage tot Billie Eilish, van Schubert tot Kreisler, van Monteverdi tot Randy Newman.

‘Hello Darkness’, een album opdragen aan de donkere kant van het Lied, lijkt misschien ongepast in deze tijden van crisis, maar als mezzosopraan heeft Olivia Vermeulen zich altijd aangetrokken gevoeld tot de duistere rollen in opera, de sombere aria's in oratoria en de diepe weeklacht van het lied. Na het album 'Dirty Minds' (Challenge Records 2020) met als thema 'la petite mort', leek het een logische volgende stap naar 'la grande mort'!

Duisternis in de buitenwereld en het innerlijk is altijd – naast Liefde – één van de hoofdthema's van vocale muziek geweest. Liederen over de dood komen in elke periode van de muziekgeschiedenis terug. Het album ’Hello Darkness’ is zeer divers en bevat composities in verschillende stijlen en genres uit verschillende eeuwen, van Claudio Monteverdi (1567-1643) tot John Cage (1912-1992) en Billie Eilish (2001), allemaal verbonden door het thema 'de dood’. Composities over melancholie, verlangen naar de dood en moordzuchtige lust, maar tegelijkertijd ook over troost, hoop en licht in plaats van wanhoop – met een vleugje zwarte humor!

De connectie tussen Billie Eilish’s ‘Listen before I go’ en Monteverdi’s ‘Lasciatemi morire’ is universeel: de aristocratische Arianna, die verlaten door Theseus, verlangt naar de dood; en het onzekere depressieve meisje in het lied van Billie Eilish die eveneens een einde probeert te maken aan haar kwelling. Langs de chromatiek van Monteverdi en Schubert, de laat-romantiek van Strauss en Korngold, naar het verlaten van de tonaliteit bij Alban Berg interpreteert de componist door de eeuwen heen dit universele gevoel .

Alfred Mombert, de gekwelde Duitse dichter, vatte het thema van dit album samen in de mooie en kernachtige woorden uit Alban Bergs ‘Warm die Lüfte’: Stirb! Der Eine stirbt, daneben der Andere lebt: Das macht die Welt so tiefschön.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven over dit product.

Je beoordeling toevoegen

Fragmenten beluisteren